Inga kommentarer Kommentera

Senaste inlägg

Fredagsmorgon

linnolsson
7 timmar sen
Godmorgon! Mmm vad mysigt med fredag och helg. Min kommer bestå mest av plugg, men imorgon kväll ska jag och Felix gå ut och äta och sen möta upp våra vänner och dricka drinkar. Så det, nästa veckas Stockholmtripp och att Ebba kommer hem så jag vill vara pluggfri då gör att jag håller mood’et uppe över dygnet-runt-plugg just nu. Jag har precis hällt upp morgonens första kaffekopp och ska sminka mig med Fredagspodden i öronen, jag lyssnade på den jämt förr men har tappat allt det här med poddlyssnande lite. Den ger alltid en good feeling i alla fall 🙂 Sedan väntar en sista föreläsning innan tentaveckan drar igång på riktigt. Efter den så ska jag åka raka vägen till Soraya och rida ut henne. Jag är fortfarande så himla glad efter igår, skönt att ge Raya ett lätt och busigt pass som tack idag! Felix ska iväg ikväll så jag antar att jag får köpa fredagsmys till mig själv inför min ensamma pluggfredag, hehe, peppigt. Hoppas att ni mår bra <3

Ett stänk av moral och ansvar

linnolsson
21 timmar sen
LET’S DISCUSS. Ikväll finns det en enda sak som kommer få mig att stänga igen uppslagna böcker inför tentan; dokumentären Pappas Flicka på kanal 2 klockan åtta. Jackie Ferm. Jag minns henne väl ifrån mina tonår och diverse mingel och bloggevent i Stockholm. Inte som den sårbara, välformulerade och smarta tjejen hon numera visar.. Det som händer just nu, och som jag följer väldigt uppmärksamt, är att den första generationen som slog igenom brutalt stort i sociala medier blir vuxna och samtalet riktas ifrån hur det är att vara offentlig till hur det har påverkat dem. Jag minns hur jag efter att ha ridit mina ponnyer och pluggat klart för dagen som 14-åring följde en serie med Kissie och Jacki. Producenterna hade erbjudit dem en lyxresa men inte sagt att de båda skulle dit, så tillsammans med varsitt kompisgäng möttes två fiender i varsina starka roller som kantats av provokation, hårdhudad nonchalans och hat dem emellan. Jag minns hur jag som 14 år mådde dåligt av att iaktta stressen hos de båda; de hade hatat varandra inför varsin enorm publik och varit iskalla och hårda – nu måste de upprätthålla den bilden. Silikonbröst. Alkohol. Roller. Hat. Och: producenter, annonsörer och kanaler. Två osäkra tjejer som utnyttjas och integriteter som kramas ur. Kostymklädda businessmänniskor som tjänar pengar och skålar för tittarsiffrorna på en avslappnad after work. Screwed fucking up.  Vart kommer ilskan riktas när ungdomar som skyddslöst objektifierats som en produkt att tjäna pengar på blir vuxna och ser tillbaka? Mot dem som aldrig tog något moraliskt ansvar? Men vilka är dem? Vilka ska och borde kliva in? Har vi lika ansvar; producenter, annonsörer och vi som kollar på det? Vem bär skulden för tårar och meningen som Alexandra ”Kissie” formulerar hos Malou som vuxen kvinna ”jag vet inte vem jag är”? VEM? Mina yngre läsare är förmodligen väl insatta i Youtube och ”Youtubers” eftersom det är en uppåtgående trend och inte minst hos yngre följare. Jag följer faktiskt ingen för min egen del, men jag har såklart bra koll på siffror kontra innehåll på grund av mitt jobb. Jag får ont i magen när jag ser unga tjejers riktiga tårar som ger galna tittarsiffror. Jag förstår det fina i att dela med sig och att det är en delvis sund trend för att tittarna inte ska ”känna sig ensamma” – men, men, MEN: människan, barnet, bakom tittarsiffrorna och de hundratusentals kronorna för annonserna? Den 16-åriga tjejen som i en video berättar om struliga tonårsdraman, men väldigt allvarliga, och hur ett ex går ut och säger att hon ljuger om en våldtäkt. Vad är klappen på axeln av teamet som tjänar sina pengar på siffrorna, tusentals kommentarer ”I love you so much” och tittarsiffror som TV4 drömmar om värda för henne när hon sitter i fåtöljen hos Malou som 30 år sen? Kommer det vara värt det?  Jag går inte närmre in på de riktigt unga tjejerna. Jag ser en väldigt tydlig förändring i vad som ”varit störst och slagit mest” de senaste tio åren. Från – provocerande (Kissie, Dessie, Paow) till perfektion (smala kroppar, perfekta outfits, karriär, det perfekta livet) till berörande. Trenden där alla delar med sig av sin innersta kärna pågår nu och slår högst och störst. Det finns youtubers som gör outstanding klippningar med genomtänkt innehåll som inte kommer i närheten av de som berättar om ångest, depression eller traumatiska händelser. Trenden hyllas. Ingen känner sig ensam. Det är sunt. Ja, för tittaren är det nog sunt. Jag tror också att det avdramatiserar tabubelagda ämnen. Men för personen bakom? Nästan en miljon visningar. Jag citerar ”varför det är jobbigt för mig är inte för att det här är tillbaka i tiden utan det här är någonting som pågår nu”. Tårar. Berättar hur hon känner sig värdelös och ”ingen skulle sakna mig om jag försvann”. Min pojkvän och jag kallar det för ”sjukdomen”. Säkert befriande för en miljon människor, en miljon människor som känner att sin egen PMS inte är så farlig trots allt. Jonna tjänar mer pengar än vad toppadvokaterna gör. Men vad händer sen? Är det bra att dela med sig av något som uppenbart påverkar en på djupet och som är helt obearbetat inför en miljon människor? Om inte – vem tar ansvaret?  Jonna är vuxen och gör säkert sina genomtänkta avväganden, jag exemplifierar enbart fenomenet via hennes klipp då det finns betydligt mer upprivande berättelser och nutida händelser hos betydligt yngre tjejer. Kanske är jag bara dramatisk och överanalyserande, men ingen vet egentligen hittills hur det enorma rampljus på personliga varumärken kommer påverka personen bakom. Kissie är väl egentligen den första att verkligen beröra det and there’s more to come, tror jag.   Jag kommer i alla fall sitta klistrad klockan åtta ikväll och se tjejen som jag mött på ytliga mingel, följt när hon var provocerande, medverkat i diverse skandalprogram och varit lite halvskrämd av berätta sin livshistoria.

Världens absolut bästa Raya

linnolsson
1 dag sen
Hur söt är hon? Ärligt talat? Alltså ni fattar inte HUR glad jag är efter morgonens träning!!! Som ni vet är Soraya väldigt het i träningen och i somras kunde jag typ göra två byten per ridpass annars kokade allt över. Inte att hon protesterar utan hon blir bara helt överhettad vilket är så störigt utifrån vår och inte minst min egen träning som ryttare. Idag fick vi först samla galoppen runt Christian med sluta-tänk tills det blev några vändningar som i en riktig piruett. Hon gör det verkligen så bra! I ena varvet är hon helt klockren i samlingen med vändning, i andra faller hon lite inåt och när jag ska korrigera det med innerskänkeln så svarar hon framåt och därför blir samlingen lite ojämn där emellanåt. Men att göra bra piruetter nästa år känns fullt möjligt! Sedan fick vi göra bytena i en mer samlad galopp i tävlingsform idag, innan har vi lite mer lagt dem ett i taget i en rundare form för att hålla henne lugn. Vi fick vända upp på kvartslinjen och lyckades göra raka fina byten innanför spåret (duktigt för att vara 6 år ju!). Sen sa Christian ”byt igen” några gånger och till sist hade vi gjort 3-4 byten innanför spåret på en rak linje. Det vill säga att både Raya och jag har gjort våra livs första seriebyten idag!!! Hur stort ändå? Hehe. Men nu får vi inte göra fler såna säger Christian för då tror han att Soraya kommer börja byta i serier på tävling 😉 Typiskt, jag hade velat göra det i flera timmar..! Han berömde henne för att vara så begåvad och sa att han tycker att hon är helt i fas med 6-åringarna nu, ni fattar ju mitt leende! Eller snarare våra bägges leenden – det bästa med att träna i team, Christian var (i alla fall nästan hehe) lika glad som mig.  Jag blir liksom helt tårögd!! För ynka 1-2 månader sedan var ett enda byte något svårt, och nu känns vi istället samspelta och kan gå in på en linje innanför spåret och göra flera stycken med minimala hjälper. Och tro mig när jag säger att det aldrig någonsin har handlat om hård disciplin eller tvång i vår träning, utan enbart hennes egen vilja att göra det jag ber om. Det går inte att tvinga henne till något, och därför är det SÅ himla roligt när hon förstår, växer i sin uppgift och bara ger och ger och ger. Världens bästa Raya! Imorgon får hon en busdag i skogen och i helgen måste jag försöka filma henne och visa er. Det har verkligen hänt galet mycket det sista <3