Inga kommentarer Kommentera

Senaste inlägg

Träningsfilosofi på nördnivå

linnolsson
7 minuter sen
Det absolut roligaste med träningen nu är att vi faktiskt har grundridningen så mycket på plats att mycket blir på detaljnivå! De kanske 3-4 första månaderna hos Christian handlade allt om att ‘skolas in’ i hans system. Det är något helt annat att träna för någon som elev på daglig basis än att åka dit någon gång i veckan, eller så har jag upplevt det i alla fall. När jag var hos Christian någon gång då och då så fokuserade vi på svårigheter medan från dag ett jag flyttade dit som elev så hamnade fokus på att skolas in i hela hans system. Det är väldigt häftigt att träna för någon så mycket så att man verkligen lär känna varandra som tränare och elev och förstår genom enkla uttryck exakt vad den andre menar. Jag tänkte beskriva lite hur vi jobbar just nu och träningsfilosofin i sig. Det är kanske bara hälften av er som är intresserade av det här nörderiet, hehe, men ni som inte är det får kika på de ovisade bilderna och bläddra förbi resten 😉 Är det något som bara blir tydligare och tydligare så är det hur grundproblemen i grundridningen följer en i allt man gör. Sorayas ”typiska grundproblem” (som blivit minimalt) är att hon gärna sätter höger bakben lite utanför ramen, innanför spåret i höger galopp. Det är det tydliga problemet som ögat ser och som är lätt att känna, men det som verkligen behöver behandlas är att hon gör det på grund av att hon skjuter ut vänster bog. Den måste ”in i kroppen” för att uppnå rakhet. I ett lite för stort byte, hehe. Jag skrattar för att Soraya ALLTID lägger in 10 växlar extra i programträning/på tävling på sista medellinjen. Hon går iväg som ett X2000 i sin största trav – brukar inte det vanliga problemet vara att hästarna blir bromsiga för att de vet att de är klara och att halten kommer? Rayas dröm-program är MSV:C2 där det är ökning sista medellinjen, haha.  Ibland när vi ska byta galopp ifrån vänster till höger så byter hon efter fram, alltså, hon byter på hjälpen bak men hinner inte med fram. Det är på grund av att vänsterbogen har ”glidit utanför kroppen” (alltså hur fan sätter man ord på allt??). När den skjuts ut så är det ju logiskt att det blir svårt för henne att byta exakt samtidigt, eftersom hon inte är spikrak. Så inför just vänster-höger bytet måste jag direkt när jag vänder in på linjen tänka att jag ska ”flytta ut manken” och fånga upp bogen. När jag lyckas med det så tycker Christian att hon byter absolut bäst vänster till höger. ..och det får mig att tänka på alla hästar som blir hårt och enligt mig orättvist korrigerade. Det är så många som nöter symptom. I det här fallet skulle det innebära att göra 72894 byten vänster till höger och korrigera Soraya varje gång hon kom efter fram, vilket jag är övertygad om skulle skapa ännu mer problem i form av mental blockering och stress inför det bytet. Istället har Christian sett och gjort mig uppmärksam på att det här är ett grundproblem (alla hästar har sina olika) och vad vi än jobbar med måste jag ha det i tanken. När jag rider i låg form på en 20 meters volt måste jag tänka på vänsterbogen och när jag ska göra 4 byten innanför spåret måste jag tänka på vänsterbogen. När jag lyckas hålla den på plats gör hon sina bästa byten i det ”svåra varvet” = det är inte hon som inte förstår eller har svårt för just det bytet, det är jag som ibland inte är skicklig nog på att supporta grundproblemet. Tyvärr finns det sååå många som istället korrigerar symptomet på grundproblemet och tyvärr ofta också väldigt argt. Är det något som inte fungerar så går jag alltid tillbaka till vårt grundsystem och checkar av; om jag rider upp på medellinjen mot spegeln – är hon då spikrak? Kan jag rida förvänd sluta i vänster varv på volt utan motstånd och höger öppna i höger varv på volt utan motstånd? Ofta har jag svaret där, istället för att bli arg, upprörd och korrigera rörelsen i sig.Så synd att den här bilden är ur fokus, men jag måste visa den ändå, hur gullig?? Här hade hon samlat sig sååå fint, och alltid när hon har gjort något bra och jag släpper på tyglarna och säger ”braaa” med busig röst så blir hon som ett U i ryggen och hoppar fram och piper!!! *Mitt hjärta smälter för den här hästen* ..Christian blir dock trött på mig och säger att det inte är smart att låta henne göra ärevarv på lång tygel flera gånger varje ridpass 😉 Han är lite mer för disciplin och jag är lite mer för free-wild-spirit-happiness, hehe.  Världens gladaste och bästaste träningskompis! 

Söndag 

linnolsson
6 timmar sen
Godmorgon! Pluggstugan och kaffebryggaren är redan igång. Dagens enda planer är att åka till stallet i eftermiddag med min lillasyster, och vi tar säkert en latte på Espresso House innan, men utöver det så är det plugg som gäller. Om Soraya känns sådär perfekt tempererad ska jag leka med arbetspiruetterna och göra lite byten och filma till er! Bilder och filmer kommer upp här ikväll oavsett vad 🙂 Vår gårdagskväll var hur härlig som helst, ni får den i bilder! Jag och Felix hade bokat bord på Barabicu, älskar det stället! Älskar allt på den här bilden <33 Hehe. Så här satt vi och snackade bort tre timmar som om det vore trettio minuter.. Sedan promenerade vi genom stan som äger mitt hjärta tills vi kom till..  Lou Lou! För där väntade Matilda och hennes kille Lukas 🙂 Fina drinkar va? Jag drack en champagnedrink med smak av svartvinbär och Felix drack en drink med den här beskrivningen: gin, blåbär & skog. Så nöjd över att bartendern satte små rosenblad på min drink! Sedan rörde vi oss vidare mot mitt absoluta favorit-drink-ställe. Herregud här har man ju bönat och bett för att få komma in när man var för liten en miljon gånger :))) Franska bistron på Avenyn!  Där avslutade vi kvällen med långa samtal och iskallt bubbel!  Älskar Göteborg och älskar att vara vuxen. Hoppas att ni får en bra söndag <3

Min kväll

linnolsson
24 timmar sen
AHH vad skönt att klappa igen böckerna för idag! Nu har jag hoppat i all black och vi ska ge oss in till stan. Såna här kvällar är det trevligaste jag vet; middag med mannen i mitt liv följt av drinkar på något stimmigt ställe med ännu fler favoriter. Så värt att stanna vid det som man faktiskt uppskattar mest: samtal och må bra imorgon. Hur många gånger har man i hetsiga och stressiga perioder tänkt att man ‘är värd’ att släppa allt för en kväll och det man egentligen har gjort är att straffa sig själv genom att förtränga morgondagens måsten? Hehe, *räcker upp en hand* Min största motivation just nu är att Ebba kommer hem i slutet på nästa vecka. Jag vill liksom kunna sitta fast vid henne från det att hon landar tills dess att hon åker igen. Därför blir det ett mötesrace utan dess like under bara en dag i Stockholm och plugg dag och natt fram tills dess. Utöver hysteritempot är livet ändå väldigt bra! Hoppas att ni känner detsamma <3